Mi az elsős kör?

Az úgynevezett elsős kör a TEK tevékenysége iránt érdeklődő fiatal egyetemisták számára nyújt bepillantást a kollégiumban végzett szakmai munkába, és közvetíti feléjük a szakkollégium által képviselt értékeket. Leginkább egy kiscsoportos, egyetemi szemináriumhoz hasonlító foglalkozás, melyet egy-két kollégiumi tag vezet a saját érdeklődési, illetve kutatási témájából. A foglalkozások során az adott témakört a jelentkezők együtt tárgyalják és beszélik át - a hangsúly a csoportos munkán van. A körök heti rendszerességűek, időpontjaikat a körtartók a jelentkezettek együtt alakítják ki.

 

 

2016/2017 őszi elsős köreink:

 • Beszélnünk kell az EU-ról (Körtartók: Szedlacsek Eszter és Turai Eszter)
  Kis államok gazdasági kizsákmányolása vagy nagylelkű felzárkóztatási kísérlet? Az EU a demokrácia védelmezője vagy diktatúrák kiszolgálója? Milyen elnyomott csoportok nyernek, és melyek vesztenek az EU-val? Mennyiben tud érvényesülni az EU-s állampolgárság? Minden EU-kritikus hangot Oroszország pénzel? Elsős körünkön EU-val kapcsolatos dilemmákat, érveket-ellenérveket beszélünk át, olyan szempontok mentén, mint migráció, gazdasági imperializmus, kelet-európa, társadalmi egyenlőtlenségek, elnyomási viszonyok. Ha unod az Európai integráció történetét az egyin, akkor mi mutatunk valami _mást_!

   
 • Városkör (Körtartók: Bognár Ádám és Tóth Réka)
  Érdekel, hogy milyen egy mai modern város politikai gazdaságtana, és miként változott meg kormányzása a kapitalizmus hatására? Nem hagy nyugodni, hogy vajon milyen lehetőségek rejlenek a városi környezetben az önmegvalósítás, a közösségiség vagy akár a társadalmi mozgalmak számára? Imádod a nagyvárosban megállíthatatlanul pezsgő kulturális életet? Még mindig lépten-nyomon észreveszed a szocializmus nyomait a városképen? Akkor itt a helyed, hogy választ kapj a kérdéseidre! Gyere el bátran a tekesek városos elsős körére, és fedezzük fel együtt a körülöttünk lévő valóságot!

   
 • ió-ció-Globalizáció (Körtartó: Domschitz Mátyás)
  Ezen az elsős körön három szakaszban fogjuk átolvasni és megbeszélni a globalizációról szóló politikai gazdaságtani szakirodalomnak azt a részét, amely foglalkozik
     1. a globális szegénység és a globalizáció kapcsolatával
     2. a globális munkamegosztás különböző pozíciójában résztvevő Észak és Dél közötti ellentét(?) feloldhatatlanságával
     3. az ide-oda mászkáló nagytőke pozitív és negatív hatásaival.
  Először érveket hozunk fel amellett, hogy a globalizáció és a szabadkereskedelem elkerülhetetlen/csodálatos/=jólét+világbéke. A második szakaszban bebizonyítjuk, hogy amit az első szakaszban olvastunk az egy kicsit kamu, a globalizációnak árnyoldala is van és beszélünk a veszteseiről. A harmadik szakaszban már nagyon elegünk lesz abból, hogy mindenki mást ír a globalizációról, mégis elolvasunk egy újabb nézőpontot, amely szerint a globalizáció úgy rossz, ahogy van -- szétveri a közösségeket, aláássa a jólétünket, a biztonságunkat, sőt, ha nem változtatjuk meg a globális piacot nagyongyorsan, akkor végünk van. Nagyjából 6 alkalom lesz, hetente egy, 60 percig fog tartani és adunk teát.

Ha valamelyik elsős körünk felkeltette érdeklődésed, írj egy emailt a hello@tekesek.hu címre, és hamarosan jelentkezünk a részletekkel!