A kollégiumról

Mi vagyunk a TEK, a Társadalomelméleti Kollégium.

A Társadalomelméleti Kollégium (TEK) a második legidősebb a ma működő szakkollégiumok közül. Az ötlet a legenda szerint 1980 augusztusában, reggeltájt született, és 1981 áprilisában meg is alakult a TEK. A Ráday Kollégium első emeletéről fel az ötödikre, két év a Griff Hotel Juniorban, majd visszatérve arra a bizonyos ötödikre a közgazdászok, a szociológusok, a társadalmi tanulmányosok, a bölcsészek (meg mindenki) arról olvasnak és gondolkodnak együtt, hogy mi mozgatja a világot.

A TEK egy önszerveződő szakmai közösség, amely tevékeny részese és alakítója a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) diákéletének. A tagok egy része innen kerül ki, ugyanakkor a nyitás jegyében ma már Budapest más egyetemeinek hallgatói (elsősorban az ELTE diákjai) is részesei a közösségnek. A TEK a szorgalmi időszakban minden héten megrendezésre kerülő, mindenki számára nyitott társadalmi-gazdasági-közéleti kérdésekkel foglalkozó előadásaival szervesen igyekszik alakítani a diákéletet. Ugyanez igaz az évente egy vagy két alkalommal a Corvinus Egyetemen tartott konferenciára. A Társadalomelméleti Kollégium a szakkollégiumi mozgalom fontos résztvevője. A kollégium egyik megalkotója a Szakkollégiumi Chartának, melyet elsők között írt alá. A TEK gyakran szervez más szakkollégiumokkal közös rendezvényeket is, így például állandó résztvevője a Szakkollégiumok Nyári Találkozójának (NYATA).

A kollégiumban olyan megközelítésből tanulhatsz a társadalomról, amilyenből az egyetemen nem. A hivatalos narratívák kritikáját, az elnyomások struktúráját, az egyenlőtlenségek rendszerét. A főbb témák között a politikai gazdaságtan, a posztkoloniális elméletek, a gender studies, a posztmodern társadalomelmélet, a városkutatás és a zöld, de igazából nincs olyan jelenség, amit ne lenne lehetséges és érdemes kritikai pozícióból vizsgálni. Ez a tudás adja alapját kurzusainknak (köreinknek), előadásainknak, konferenciáinknak, köteteinknek és a Fordulat nevű folyóiratunknak. Olyan akadémiai és aktivista projektek is kapcsolódnak a TEK-hez, mint az A Város Mindenkié (AVM), az Utcajogász, a Helyzet Műhely, a Kritikai Városkutatás Műhely, a Hallgatói Hálózat, a K-Monitor és a Gólya.